Jakub Kurońprzedstawia:

Schab z serem pleśniowym

Składniki
  • 360 g kotletów ze schabu Kraina Mięsa
  • 1 gruszka lub jabłko z czerwoną skórką
  • 150 g sera roquefort
  • 5-6 plasterków szynki serrano Kraina Wędlin
  • 100 g rukoli
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Casa de Azeite
  • sól, pieprz
Kotlety delikatnie rozklep za pomocą tłuczka a następnie dopraw je solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż schab z obydwu stron, na dużym ogniu, na rumiano – po około 1 minucie z każdej strony.
Usmażone kawałki mięsa, poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszkę lub jabłko pokrój w podłużne plastry. Ser pokrój roquefort w dość grube słupki. Na każdy kotlet, połóż plasterek gruszki a następnie porcję roqueforta.
Całość zwiąż, plasterkiem szynki serrano i wstaw na 7-8 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika (najlepiej z funkcją grilla). Rukolę wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Gotowy schab podawaj z sałatką.