Wielkanocne koszyczki

Autor: anta
  • Rodzaj potrawy:Ciasta
  • Czas przygotowania: do 60 min
  • Liczba osób: powyżej 5 osób
Składniki:

1 szklanka mleka
3 szklanka mąki
2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 szklanka oleju roślinnego
długie żelki i wykałaczki do nadziewania
kolorowe cukierki
cukier puder do zrobienia lukru

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę.

Ciasto wyłożyć do foremek na mufinki i piec 30 minut w 170 stopniach.

Pałączki koszyczków stanowią długie żelki.
Do przymocowania pałączków potrzebne są nam wykałaczki, które łamiemy na pół i każdą połówkę wbijam w końcówki żelków a następnie nadziewamy na mufinki. Środek mufinek również można przyozdobić żelkami, cukiereczkami, a na Wielkanoc małymi jajeczkami.